Kitano Takeshi: Fiú


Nem, ez nem egy új Kitano-film. Ez egy Kitano-könyv, egy novellagyűjtemény. Igen, ilyet is tud.

A kiadvány a japán rendező, Kitano Takeshi (így helyes a neve, ti. a japánok is olyan sorrendben írják a nevüket, mint mi, magyarok, tehát nem kell feleslegesen megfordítani Takeshi Kitanóra, hogy angolosnak tűnjön) három novelláját tartalmazza. Kis alakú, rövid könyv (ehhez képest 2500 Ft), mégis ajánlom mindenkinek. Miért? Mert Kitano írta. És amin Kitano dolgozott, az általában jó. Miért? Mert amin Kitano dolgozik, az kitanós. (Ez kissé értelmetlennek tűnhet.)

Mindhárom mű egy-egy fiúról szól, általános vagy középiskolásokról. A történetek hétköznapiak, mégis van bennük valami, ami kitanóssá, jellegzetesen japánná teszi őket. Talán az érzelmek visszafojtása, az, hogy általában nem úgy zárul a történet, ahogy várjuk, valahogy lezáratlan marad. Az első elbeszélés egy iskolai sportnap története két testvér szemszögéből. A második novella iskolai és családi dráma, szintén egy testvérpárral a főszerepben. A harmadik műben pedig a főszereplő tokiói fiú Kiotóba indul, ahol megismerkedik egy lánnyal, elveszti a pénzét és egyéb kalandokon megy keresztül (nekem ez tetszett a legjobban).

Amellett, hogy érezhető Kitano hatása a novellákon, mégsem olyan a hangulatuk, mint egy Kitano-filmnek. Nincsenek benne jakuzák, sem szamurájok, hiányzik az a fajta drámaiság, ami a Tűzvirágokra vagy a Bábokra jellemző. Olyan, mintha a rendező úr megpihent volna egy-egy film között.

A könyv pozitívuma, hogy védőborítós, és rendesen kötött (nem csak ragasztás!), viszont megemlíthetjük negatívumként a terjedelmét, és azt, hogy angolból fordították.

Reklámok

Ne habozz, kommentelj!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s