MondoCon – 2009. október 17.

Ma került megrendezésre az első MondoCon, a Hungexpo K épületében. A szokásos programok mellett (AMV-k, cosplay, vetítések, stb.) részt vehettünk érdekes beszélgetéseken, bejelentették az Animax újdonságait, a mangakiadók terveikről beszéltek; megtudhattuk, hogyan készült a Mondo, és találkozhattunk szinkronszínészekkel is. Érdemes továbbolvasni! 😉

Utolsó pillanatban derült ki, hogy mégis tudok menni a rendezvényre, és Ivi (http://iviblogol.wordpress.com) segítségével jegyem is volt! 😉
A helyi jegyvételes kassza kisebb késéssel, kb. fél tízkor nyitott, de nem volt fennakadás (lehet, hogy a hideg pár embert visszariasztott?). Az épület ajtajait pontban 10-kor megnyitották – kérdés, hogy a “nagy” Animeconok alkalmával miért nem lehet ilyen pontosnak lenni? Az ajtón belépve a különböző árusok standjait láthattuk, valamint a nagyszínpadot előtte székekkel, projektorral. Itt zajlott le a pl. a tömegkvíz (Acheron direkt nagyon durva feladatokat állított össze, és utána lelkesen mesélte Kálovics Dalmának a kék teremben, hogy mennyire nem tudta a nép a válaszokat :D), az AMV-vetítés, a cosplay-verseny. A Mangafan minden betervezett mangája (+ a Kukucska DVD-vel) időben kijött, aminek nagyon örültem. Beszélgettem ELTE-s japán szakos lányokkal is, akik japán népmesés (félig japán, félig magyar) könyveket árultak (Momotaró, a barackfiú és A nyolcfejű sárkány a címük – nagyon igényes kiadás!).

Az emeleten volt a kék terem és a zöld terem, előbbiben folytak a beszélgetések, előadások, utóbbiban pedig egész nap karaokézni lehetett. A 10:30-as megnyitót követően 11:00-től Tonya beszélt az Animax csatorna terveiről, újdonságairól, amelyek a következők:

– a Dragon Ball GT előreláthatólag jövőre fog megjelenni a csatorna kínálatában, a forgalmazókkal való nehézkes tárgyalás miatt
– a Nana 45. részének hanghibáját kijavították, legközelebb már jó lesz
– a Nodame Cantabile második évadjával a Sonyra várnak, mivel tőlük kell megvegyék
– az RTL Klub miatt az InuYasha “első és utolsó évadát” nem vetítheti az Animax, csak az 53-104. epizódokat. Ezek még kétszer lemennek, aztán jövőre levetítik az InuYasha: The Final Actet, ami 26 epizódos lesz, és jelenleg fut Japánban (az AnimeAddicts fansubolja)
– a Nodame helyét a Slayers Try veszi át, majd amikor az véget ér, elkezdik vetíteni a Slayers: Revolutiont és a Slayers: Evolution-R-t (2×13 epizód). A régi magyar hangokat próbálják megszerezni, a fordító más lesz, Verselő Lina neve megmarad, de nem fog verselni
– november 21-től 21:40-es kezdettel kezdődik a D.Gray-man, amelyből először 51 rész fog lemenni, de igyekszenek a következő 51-et is megszerezni, leadni
– hétfőtől kezdődik a Soul Eater, majd ha annak vége van, április 19-én kezdődik a Bleach 3. évada
– december 9-től kezdődik a Naruto 2. évada, amelyet előreláthatólag egyből a 3. évad követ
– jövőre nem terveznek új Conan epizódokat megvenni, csak az első mozifilmet. Az új időpontban jobb a Conan nézettsége.
– jövőre 14 új sorozatot terveznek, és 5-6 filmet (Death Note Relight 2, Bleach 2. film, Nana live-action, Death Note: L – change the world, Conan első film)
– a Kukucskának továbbra sincs meg az utolsó 13 epizódja, de a DVD-n remélhetőleg majd az is megjelenik
– a Conan openingje és endingje azért nem változik, mert a sorozat amerikai változatát vették meg
– a Nana első openingje (A little pain) azért került kivágásra, mert a dal csak Japánban forgalmazható

Ezt követően a mangakiadók bejelentéseit hallgattuk meg:

Delta Vision: ebben az évben igyekszenek kiadni az Angyalok menedéke 5-t, a Berserk 6-ot és a Sámánharcos 2-t
Vadvirágok: ebben az évben megjelenik A vízisten menyasszonya soron következő kötete
Fumax: a Démonnapló csak jövő tavasszal fejeződik be, folytatódik a Princess Ai és a D, a vámpírvadász
Képes Kiadó: a Batman mangát tervezik kiadni
Mangafan: idén, az Animekarácsonyra mindenből megpróbálnak kiadni egy-egy kötetet, jövőre rövidebb, komolyabb dolgokat terveznek. Mangás díszdobozok is tervben vannak, de a gyártás és szállítás nehezen megoldható. Karácsony környékére remélik, hogy sikerül kihozni a Death Note anime második díszdobozát, jövőre lesz Nana DVD is (először a Mondo mellékleteként, majd díszdobozban)
A Hungarocomix rendezvény idén november 29-én lesz, a Deák téri Gödör Klubban.
Az Animekarácsony december 12-én lesz, szintén a Hungexpóban. Ekkorra terveznek vetítéseket a Sugár Moziban, és versenyeket, cosplayt (az elmaradt Őszi Animecon bepótlására).

A “Hogyan készül a Mondo?” előadáson Danci, a főszerkesztő nem tudott részt venni, mivel megbetegedett, helyette Tonya és Dalma beszélt az újsággal kapcsolatos munkálatokról. Elmondták, hogy állnak össze a cikkek, miért volt szükséges a megújulás, stb. Külön kijelentették, hogy bárki csatlakozhat a szerkesztőségbe, ha tud jól írni, és nem kér sok pénzt :D.

Ezután következett a tömegkvíz a földszinten, amelyről már az imént írtam (szívatós kérdések :D).

Majd 16:00-től következett a nap fénypontja, a “Beszélgetés szinkronszínészekkel” címmel meghirdetett előadás. A kis kék terem teljesen megtelt. És hogy kik voltak a meghívottak? Hamvas Dani, Baráth István, Szalay Csongor, Peller Anna, Pálmai Szabolcs. Nagyon örültem, hogy két kedvenc szinkronhangom (Anna és Szabolcs – megnézhető MAL-on a Favourite People-nél is :D) is megjelent. Meséltek a szinkronizálás folyamatáról, a munka felgyorsulásáról, arról, hogy hogyan kerültek a szakmába, és arról, hogy mit gondolnak az animékről, néznek-e animét. Számomra mindegyikőjük nagyon szimpatikus volt élőben is, és érdekes volt hallani egyes, csak tv-ből ismert hangokat élőben. A beszélgetés végén pedig dedikáltattam az újonnan megszerzett Nana mangámat, na kivel? “Nanával” és “Nobuval” :).

A fanfiction-felolvasást már nem vártam meg, de összességében elmondhatom, hogy nagyon jó élmény volt ez a “minicon”, és szerintem sokakat kárpótolt az elmaradt Őszi Animecon miatt (engem pedig a nyári miatt, amelyre nem volt lehetőségem elmenni).
A soron következő ilyen jellegű rendezvény pedig az Animekarácsony lesz.

A seiyuu-performance-ról két videó a YouTube-ról:

Reklámok

10 thoughts on “MondoCon – 2009. október 17.

  1. Visszajelzés: Animax és manga hírek « Elhaym Blogja

  2. “Verselő Lina neve megmarad, de nem fog verselni” – Ez jó hír. 🙂 Mekkora durva már, hogy valaki csak rosszul értelmezett egy nevet (gondolom én) és onnantól Lina gyakorlatilag átlényegült Nyomasek Bobóvá… 😀

  3. OMG, a Mangafan nagyon belehúz! 😀 Speciel a Nana díszdoboz annyira nem érdekel (bár még lehet megveszem, a díszdobozoknak nehezen állok ellent), egy Nodame díszdoboznak viszont örülnék, egy Conannak meg még inkább! 😀 Az előbbi talán jövőre, az utóbbi talán soha… ^^”

  4. Elhaym: a Mangafan új mangákat nem jelentett be, csak annyit mondott Csaba, hogy a kifutó sorozatok helyére lesznek majd újak. A Mangattackról nem esett szó, jelen se voltak.

  5. Hm… az Árnybíró, a Hellsing és a DN eshet bele a kifutó kategóriába, de nem hiszem, hogy már jövőre végeznek mind a hárommal. 😕 Az Árnybíró 4 kötete még könnyebb eset, de a DNnek még 6 kötet a híja.
    Vajon a “komolyabb” azt jelenti, hogy a hangvétel komolyabb, vagy a hírneve? 😛 Igazából leginkább a Naruto-ra tudom rámondani, hogy komolytalan, szóval nem értem.

  6. Igen, olyasmire gondoltak, aminek a hangvétele komolyabb (szó esett arról, hogy az Élnit nem vették sokan, tehát az ilyesfajta mangákat kevesebb példányszámban adnák ki).
    Azt mondták, hogy az Árnybíró jövőre befejeződik, és hogy kibővítették a csapatot, és jövőre megpróbálnak “normális” tempóban dolgozni. Az Árnybírón, Hellsingen és DN-en kívül még a Chrnót említették, hogy annak hamar vége lesz, merthogy 8 kötetes.

Ne habozz, kommentelj!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s