A Dal 2014 – vélemény az első elődöntő után

ADAL2014Lejárt az első elődöntő, megvannak a továbbjutók. Lássuk a véleményemet az élő műsorról!

Először is a netes live streamingről ejtenék szót. Ha nem képesek megcsinálni normálisan az élő közvetítést, akkor inkább nem kéne reklámozni, híresztelni, mindenhová kiírni, hogy az adal2014.hu oldalon lehet majd élőben nézni a műsort. A hír persze gyorsan terjed a Facebookon, az Eurovízió hivatalos oldala is kirakta a linket, így hát 20:20-kor szépen elérhetetlenné vált az oldal, majd amikor nagy nehezen betöltött az oldal, a Silverlight lejátszó, ami amúgy tavaly jól működött, nem indult. Valaki meg is kérdezte az Eurovision Hungary FB-oldalon, hogy most akkor mi van, erre csak gyorsan odaposztolták a Médiaklikk.hu linkjét… Jól van, tudjuk azt, hogy azon az oldalon elvileg lehet nézni a közmédia adóit, csakhogy az egy béta verziójú oldal, az ottani lejátszó meg állandóan akadozik, még a legrosszabb minőségre is… Aztán egyszer csak valaki kiírta, hogy működik A Dal oldalán a lejátszó: persze, mert gyorsan kiszedték az eredeti lejátszót, és bepakolták a Médiaklikk kis flash playerét… Szóval nem örültem neki, hogy miután 4:20-tól néztem a műsort japán idő szerint, nem nézhettem nyugodtan, hanem állandóan frissítgetni, kattintgatni kellett. Lehetett volna rosszabb is (mint régebben a moldovai nemzeti döntők, amelyek nézhetetlenek voltak a netes streaminggel), az tény. De remélem, jövő hétre megcsinálják azt a normális lejátszót és lesz normális live streaming. (Bezzeg amikor a műsor véget ért, és ByeAlex jött az extra műsorral, az már nem akadozott… -___-)

Na de akkor lássuk magát a műsort és a versenyzőket! A műsorvezetés jó volt, a kisfilmek a dalok előtt sem voltak olyan erőltetettek, mint tavaly, a színpad is normálisabban nézett ki, mint tavaly. A zsűri viszont maradt a régi: a nyilvánvalóan hamis hangokról nem ejtettek szót, túlságosan dicsérték az összes produkciót, magukról a dalokról pedig nem nagyon esett szó… Nem az lett volna a lényeg, hogy Marge terhes, sem az, hogy Rúzsa Magdival egy műsorban szerepelt anno Oláh Ibolya és Szabó Leslie, hanem a dalokra kellett volna koncentrálni. Aki meg nem tud élőben énekelni, csak autotune-nal, azt meg lepontozni! Kovács Kati aranyos volt, de ő sem felelt meg túlságosan zsűrinek, mindenkit “túlszeretett” 😀 Philip meg Csiszár pedig nókomment továbbra is.

A dalok:

1. Group ‘n’ Swing: jó volt a dal, jó volt az előadás is, az énekesnő tisztán énekelt, viszont a férfi énekeseknek mintha kicsit fura lett volna a mikrofonjuk vagy a hangosítás, nem értek hozzá, de ezzel lehetne csinálni valamit. 4 pontosak maradtak.

2. Cserpes Laura: hát kéremszépen, “Tejcsináló Cserpes úr” lánya borzasztóan hamis volt, rossz volt hallgatni. Tavaly tűrhető volt, de az idei teljesítménye kritikán aluli volt szerintem. Természetesen ennek ellenére a zsűri szóban felmagasztalta, ez viszont aztán nem mutatkozott meg pontokban (igen helyesen). Ehhez képest sokan a neten hőzöngenek, hogy nem jutott be, volt, aki a Group ‘n’ Swing és Oláh Ibolya helyett Cserpest és Lil C-t juttatta volna tovább, hát nókomment az ilyen kommentelőknek. 3 pontról 1 pontra minősítettem vissza a listámon, így ő zuhant a legnagyobbat a listámon az élő szereplése miatt.

3. Lil C: az tény, hogy jól tud táncolni, de a dalt és a hangját továbbra sem szeretem, ezen az élő produkció sem javított. Maradt ugyanúgy 1 pontos nálam.

4. Oláh Ibolya: nem rossz a dal, az tény, bár nem igazán ESC-kompatibilis, meg az előadás sem annyira tetszett nekem, viszont ő legalább nem volt annyira hamis, mint pár más előadó. Ugyanakkor az öltözékét nem minősíteném. 4 pontosból 3 pontossá minősítettem vissza.

5. Extensive: nem szerettem a dalukat, de aranyosak voltak! Kezdők, látszott rajtuk, hogy izgulnak, gyerekek, viszont tisztelem, hogy próbálkoztak, kitartottak. Az énekes srác természetesen hamiskás volt, de hát nem is egy képzett, “főállású” énekesről beszélünk ugyebár. Maradtak 2 pontosak.

6. Szabó Leslie: ez a dal az egyik hatalmas nagy dilemmám. Nagyon szép, lírai, jó a mondanivalója, de mégse küldeném Eurovízióra. Viszont! Az énekes hibátlanul énekelte el, nem volt hamis, átütő volt, meg is lepődtem rajta, és egyből a továbbjutóim közé soroltam. A zsűri is így tett, igen helyesen. Nem tudom, mi lesz a középdöntőben a további sorsa, én továbbra is vacillálok, mert ESC-re nem való, de érdekes egy dalról van szó. 2 pontosból egyelőre 3 pontossá minősítettem a listámon.

7. Hien: a másik meglepetés tegnap este! Ezt is egy kis egyszerű átlagos dalnak tartottam, de az előadás meglepően jó volt (bár az idétlen öltözék itt sem maradt el), a hangja Hiennek nagyon jó, tiszta volt, ő is, Leslie-hez hasonlóan, hirtelen 2 pontosból előlépett a továbbjutóim közé. 2 pontosból 4 pontossá minősítettem fel, ő ugrott nálam a legnagyobbat a listámon az élő műsor alapján.

8. Depresszió: ők először 2 pontosak voltak nálam, majd feljöttek 3-ra, aztán az élő műsor során visszacsúsztak 2-re… Az énekhang miatt. Bár ugye hangsúlyozták, hogy az énekes beteg, reméljük, legközelebb jobb lesz. Nem a rockkal van a bajom, de ha rock, akkor adják elő normálisan. 3 pontosról 2 pontos lett nálam.

9. Marge: úgy éreztem, hogy több hangsúlyt helyezett a műsor arra, hogy Marge áldott állapotban van, mint magára a dalra. Ő nem volt annyira hamis, mint mások, de a dal kicsit uncsi, átlagos. 3 pontos volt, 3 pontos is maradt nálam, majd a következő körben kipotyog.

10. Király Viktor: jó a dal, pörgős, rádióban játszható, ESC-n előadható, de nekem az élő előadás annyira azért nem jött be, még egy kicsit lehetne javítani rajta. Nem is tudom konkrétan megfogalmazni, hogy mi hiányzott, de én a zsűri helyében semmiképp sem értékeltem volna 40 pontra a produkciót. Az viszont tény, hogy ő volt az este egyik legjobbja. 4 pontos maradt.

Így tehát az élő előadások után megváltozott a továbbjutóim listája is, szívem szerint a következő előadókat juttattam volna tovább: Király Viktor, Group ‘n’ Swing, Hien, Marge, Szabó Leslie, Oláh Ibolya. Közülük Hient kivéve mindenki tovább is jutott, Hien helyett a Depresszió ment tovább, aminek azért jobban örülök, mint ha pl. Cserpes Laura vagy Lil C jutott volna a középdöntőbe. Azt viszont hangsúlyoznom kell, hogy szerintem ez az elődöntő volt a leggyengébb, míg a harmadik lesz a legerősebb, így tehát lesznek olyan produkciók, akik annak ellenére, hogy jók, ki fognak potyogni az elődöntőkben, és lesznek (meg már vannak) olyanok, akik továbbjutnak annak ellenére, hogy nem a legjobbak. De reméljük, a végén a legjobbak maradnak! Jövő héten újra jövök.

A módosított pontozótáblám:

A Dal 2014 1. elődöntő UTÁN

Reklámok

Ne habozz, kommentelj!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s